Model Talk

27-10-2008

 

Zonder modellen, geen foto! Het lijkt heel logisch, maar het is een vak apart om de juiste modellen te vinden voor een haarmodecollectie. Niet ieder persoon is geschikt om als model te fungeren en daarom is de zoektocht naar het juiste model en de combinatie van modellen in één collectie lastig. En dat terwijl de modellen belangrijke peilers van een geslaagde fotoshoot zijn.

Wanneer je op internet zoekt naar modellen, kun je veel mooie, leuke jongens en meisjes vinden. Kijk om je heen op straat. Genoeg mooie mensen, die best hun haar anders willen. Alleen wat maakt een model nu geschikt voor een foto? Meerdere tv-programma’s zijn al dieper op dit onderwerp ingegaan. Heeft het te maken met de botstructuur in het gezicht? Bepaalde afmetingen binnen het gezicht? Moet zij super slank zijn? Het draait allemaal om het fotogeniek zijn. Professionele modellen, die werkzaam zijn bij modellenbureaus, zijn fotogeniek. Ze hebben een uitstraling die versterkt wordt op beeld. Dat betekent niet dat ze super knap zijn of über diva’s, maar zij hebben de juiste uitstraling en het juiste charisma. Sommige van deze meisjes zou je voorbij lopen op straat, maar wanneer zij de juiste kleding aan hebben, de perfecte make-up en hun pose aannemen voor de camera, dan staat er een ware diva.

Gert Jan Holleman is één van de vaste vakjuryleden voor de Coiffure Award. Hij is eigenaar van Max Models in Rotterdam en is zelf ook model geweest. Als geen ander weet hij welke modellen geschikt zijn, maar hij weet ook hoe moeilijk het is om de juiste modellen te vinden en te scouten voor een collectie. Buiten dat het haar van de modellen niet altijd geknipt en gekleurd mag worden, moet een meisje (of jongen) wel de uitstraling hebben die de kapper nodig heeft voor zijn shoot. Zo gaf Gert Jan tijdens de Kick Off middag aan dat kappers ook naar de startende modellen moesten kijken. Deze meisjes beginnen net in het modellenvak en moeten ervaring opdoen. Maar omdat zij nog geen vast portofolio hebben en ook geen vaste look, is in overleg meer mogelijk om het haar te kleuren en te knippen. Wil je als kappers echt extreem gaan? Dan is zelfscouting een absolute must.

Tip: zelf modellen scouten
-Begin tijdig met het scouten van modellen. Leg je eigen archief aan.
-Neem foto’s van de modellen. Graag bij daglicht, omdat je zo een beter beeld krijgt van de huidtint en natuurkleur van het haar.
-Leg de sterkste modellen naast elkaar. Dit betekent niet alleen dat ze een lieve glimlach moeten hebben, maar dat ze de juiste uitstraling bezitten die jij nodig hebt voor jouw shoot.
-Heb je een keuze gemaakt? Maak een afspraak om bijvoorbeeld een testdag in te plannen. Dit kun je vergelijken met een repetitiedag voor de daadwerkelijke fotoshoot.

Tip: naar het modellenbureau
-Zorg dat je jouw verhaal duidelijk en helder weet te communiceren naar de modellenbooker. Maak een afspraak en stel je persoonlijk voor.
-Laat aan de hand van je moodboard zien wat jouw idee is achter de fotoshoot. Betrek de booker bij jouw plan. Hoe duidelijker jij jouw idee weet over te brengen, hoe gemakkelijker het wordt voor de booker om met voorstellen te komen.
-Wat voor soort meisjes of jongens zoek je?
-Wat zijn jouw bedoelingen met het haar? Ga je extreme modellen knippen? Welke kleuringen ga je gebruiken? Aan welke categorie doe je mee?
-Vraag naast de ervaren modellen ook naar de upcoming modellen.
-Vraag ook zeker of het model al eerder geboekt is voor een shoot voor de Coiffure Award. Want als dat het geval is en het haar wordt er afgeknipt, dan krijg je een ander model dan wat jij waarschijnlijk voor ogen had.

 

Nieuwsoverzicht
Foto's uitreiking 2023