Verslag van de Coiffure Award 2009

28-05-2009

 

Geëmotioneerd nam Maikel Assink op 17 mei de Hairdresser of the Year Award in ontvangst. De ontknoping van de Coiffure Award 2009 kwam voor hem als een complete verrassing. Maar hij was niet de enige die dolgelukkig was met zijn vakprijs. Alle winnaars bleken enorm naar de avond te hebben toegeleefd. Eenmaal op het podium werden ze door gastheer Beau van Erven Dorens op een welverdiend voetstuk geplaatst.

De Coiffure Award 2009 verraste dit jaar met een nieuwe locatie en een nieuwe opzet. Het spiksplinternieuwe Elicium, het futuristische nieuwe gebouw van de Rai in Amsterdam, vormde het decor voor de 18e uitreiking van de kappersvakprijzen. De strakke inrichting, met veel wit, glas en staal, en de ruime opzet van de lounges en de nieuwe zaal zorgden voor veel enthousiaste reacties bij het publiek.

De avond begon met een parade van alle 94 genomineerde kappers over de catwalk in de grote zaal. Ze werden met luid gejuich verwelkomd door de aanwezigen. Na een optreden van Stanley Burleson werd de gastheer voorgesteld. Beau van Erven Dorens nam op eigenzinnige wijze de presentatie van de avond voor zijn rekening. Hij hield met grappige anekdotes de vaart erin, plaatste winnaars op een welverdiend voetstuk en steunde hen – waar nodig – met alle zenuwen en emoties.

Een traantje wegpinken
“Een beetje overdonderd, maar wel heel blij”, was Ben Angelier met de Scharzkopf Professional 111 Years Lifetime Achievement Award, die hij in ontvangst mocht nemen uit handen van Joe O’Brien, Vice President regio West Europa Schwarzkopf Professional. Hij kreeg de prijs voor de oprichting van Cosmo kappers. Inmiddels maakt deze keten deel uit van Wave, dat met Hairmaxx en Team en 2,5 miljoen klanten inmiddels is uitgegroeid tot het grootste kappersbedrijf van Nederland.
Fiona Hering reikte de eerste Coiffure Award uit in de categorie Avant-garde. Een prijs naar haar hart, zo liet ze weten, want hiermee kan de kapper echt zijn of haar creativiteit laten zien. Het niveau van de inzendingen was dit jaar ontzettend hoog, maar één serie sprong er volgens de jury echt uit. “De collectie is avant-gardistisch, maar op een sexy en klassieke manier. Het is avant-garde met een fashiongevoel”, aldus Hering. Een compleet verraste Martin Oostveen van Wave International uit Capelle aan den IJssel nam het beeldje in ontvangst. “Het is de eerste keer dat ik heb meegedaan en ik had nooit gedacht dat ik zou winnen”, aldus een blije, maar enigszins verbouwereerde Oostveen. “Er waren dit jaar zo veel mooie inzendingen.”
Ook Dominic Vleer van Whoops uit Rotterdam was dolgelukkig met zijn Newcomer of the Year Award. Hij kreeg de prijs uit handen van Richard Koffijberg, die lovend was over het “prachtige totaalbeeld met veel variatie in de coupes”. De slechts 19-jarige kapper droeg de award op aan zijn overleden moeder, die hij bedankte voor haar steun. “Aan haar heb ik mijn enorme drive te danken.”
Ook de winnaar van de Schwarzkopf Hair Color Technician of the Year award, Wendy Haak van Twins Hair & Beauty uit Dalen, bleek nog jong te zijn. Ze ontving de prijs uit handen van Arco van Dijken, die haar een groot compliment gaf. “Voor het eerst meedoen, en dan meteen zo’n gewaagde uitvoering maken. Petje af, hoor.”
Glenn van Dijke was enorm trots op ‘zijn’ Pers Award, ook al won hij deze prijs voor de tweede keer. Hij wilde dit jaar met zijn collectie een goed modebeeld neerzetten en was blij dat de pers die insteek zo goed kon waarderen. Niet de jury, maar het publiek kende Joyce van Esch van Create Hair & Beauty uit Geldrop de Consumer Award toe. Het hippe, korte haar bleek favoriet onder de 12.000 consumenten, die hun stem hadden uitgebracht via coiffureaward.nl, de Telegraaf, Style Today en Talkies.

Twiggy
Naarmate de avond vorderde, steeg de spanning onder het publiek én onder de genomineerde kappers. De ontknoping van de hoofdprijs, Hairdresser of the Year, kwam immers steeds dichterbij. Siko van Berkel van MOGEEN uit Amsterdam, die de prijs voor Beste Dameskapsel in de regio Noord-Holland en Flevoland mee naar huis mocht nemen, bekende dat hij die avond “ontzettend nerveus was geweest”. “Ik heb wel veertig keer het toilet gezien.” De Amsterdamse kapper kreeg de prijs voor zijn gebruik van prachtig, puur haar. De jury noemde de collectie “sterk in klassieke schoonheid”.
Een geëmotioneerde Maikel Assink nam de award voor Dameskapsels in de regio Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel in ontvangst. “Ik doe niet voor de eerste keer mee, maar de kwaliteit van de inzendingen was dit jaar zo hoog”, vond hij. De jury was zeer te spreken voor de perfecte balans in haar, styling en visagie en de prachtige diversiteit in de kapsels. “Het duidelijke concept zorgt verder voor eenheid in collectie”, las Laura van de Graaf van Schwarzkopf Professional uit het juryrapport voor.
Alexandra Wiel van B, Amersfoort kreeg de prijs in de regio Utrecht, Zuid-Holland en Gelderland. Toen Beau van Erven Dorens vroeg naar het geheim van B, dat dit jaar maar liefst 17 keer was genomineerd voor een Coiffure Award, vertelde ze dat het bedrijf net één grote familie is. “We krijgen echt de kans om ons talent verder te ontwikkelen.” Haar collectie won hoge ogen door het gebruik van verschillende haarkleuren en –texturen. Ook de keuze van de modellen droeg bij aan het sterke collectiebeeld.
Dat laatste was ook het geval bij de winnaar in de regio Noord-Brabant, Limburg en Zeeland. Het model met het korte, blonde haar leek zelfs sprekend op Mia Farrow in de film Rosemary’s Baby. Myra Seuren van Myra Haarverzorgers uit Oss bedankte nadrukkelijk de fotograaf en de visagist, met wie het prachtige eindresultaat tot stand was gekomen.

Nieuwe mannen
Niet alleen bij de damescategorie was het niveau van de genomineerden hoog. Ook bij de herencollecties had de jury het niet gemakkelijk. De tijd dat mannen ‘er bekaaid vanaf komen’, zoals gastheer Beau het noemde, lijkt definitief voorbij. Winnaar in de categorie Heren Noord, Mark van Westerop van Solo in Alkmaar, had bewust geprobeerd om vernieuwing in de collectie aan te brengen. “Ik ben heel blij dat die keuze door de jury gewaardeerd wordt”, vertelde hij aan het publiek. Van Westerop, die dit jaar samen met zijn team diverse malen genomineerd was, denkt wel dat ‘mannelijkheid’ in het nieuwe haarbeeld belangrijk is. Ook Harm-Jan Stouwdam van B uit Amersfoort, die een prijs kreeg in de regio Zuid, had voor een stoere uitstraling gekozen. De jury was zeer te spreken over de “prima fotografie” en “de mannelijke uitstraling”. De salon in Amersfoort viel voor de derde keer in de prijzen bij de Team Award. Het geheim van hun succes? “We zijn een goed team: we inspireren elkaar”, aldus één van de medewerkers. De kappers kregen van Wellness Resort Zwaluwhoeve ook nog een extra prijs: een verwencheque t.w.v. 1500 euro voor heel het team!
Ook een aanvankelijk sprakeloze Maikel Assink, de nieuwe Hairdresser of the Year 2009, nam in zijn dankwoord de tijd om zijn team te complimenteren. “Alleen doe je het niet: je doet het met elkaar. Ik ben super trots op mijn mensen.” Hij kreeg naast het beeldje en de officiële oorkonde tevens een heerlijke relaxvakantie in Turkije aangeboden door reisorganisatie GoBest.

Alle winnaars van de Coiffure Award 2009 op een rij:
 • Hairdresser of the Year: Maikel Assink
 • Dameskapsels regio Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel: Maikel Assink
 • Dameskapsels regio Utrecht, Zuid-Holland en Gelderland: Alexandra Wiel
 • Dameskapsels regio Noord-Holland en Flevoland: Siko van Berkel
 • Dameskapsels regio Noord-Brabant, Limburg en Zeeland: Myra Seuren
 • Herenkapsels regio Noord: Mark van Westerop
 • Herenkapsels regio Zuid: Harm-Jan Stouwdam
 • Avant-garde: Martin Oostveen
 • Newcomer of the Year: Dominic Vleer
 • Schwarzkopf Hair Color Technician of the Year: Wendy Haak
 • Pers Award: Glenn van Dijke
 • Consumer Award: Joyce van Esch
 • Team Award: B, Amersfoort

 

Nieuwsoverzicht
Foto's uitreiking 2023