COIFFURE AWARD COUNTDOWN 2019: KAPPERSAKADEMIE GOES YOUNG TALENT

21-11-2018

 

De Young Talent Award is dé kweekvijver voor nieuw talent. Goed nieuws dus dat de Nederlandse Kappersakademie met haar MBO niveau 4 opleiding dit jaar mee zal doen aan de Coiffure Award. Martijn Abers, algemeen directeur, en opleidingsmanager Miranda Stevens vertellen waarom de vakwedstrijd is opgenomen in het opleidingsprogramma. “Deelname aan de Coiffure Award geeft vaak een boost aan je carrière als (jonge) kapper.”

 

Boost aan carrière

Martijn: “Wat is er mooier dan met jonge kappers te mogen werken aan hun creativiteit en ze te laten ervaren dat ze misschien wel meer kunnen bereiken dan dat ze zelf hadden gedacht? Wij hebben het gezien bij een aantal oud-studenten, die hierdoor zeer succesvol zijn geworden in onze branche. Hierdoor is het idee ontstaan om meer studenten te motiveren om deel te nemen aan de Coiffure Award. Door dit op te nemen in het lesprogramma van de MBO niveau 4 opleidingen bieden we jonge mensen de mogelijkheid om onder professionele begeleiding deel te nemen aan de vakwedstrijd.”


Kappersakademie

Miranda: “In september 2018 zijn wij van start gegaan met de opleidingen MBO 4 Allround Kapper + Salonmanager in twee jaar BOL en de opleiding MBO 4 Salonmanager in één jaar BBL. Naast de theorie in salonmanagement, rekenen, Nederlands en Engels, wordt uiteraard volop aandacht besteed aan vaktechniek. Studenten kunnen kiezen tussen Barbier of Mixed & Black Hair. Deelname aan de Coiffure Award is een vast onderdeel binnen deze opleidingen.”

 
Comfort zone
Miranda: “Deelname aan de Coiffure Award is niet zomaar iets. Wij zien het als dé wedstrijd der kapperswedstrijden. Het zijn de ‘Oscars’ voor de kappersbranche. Studenten denken vaak: ‘dat niveau is te hoog’. Ben ik hier wel goed genoeg voor? Kan ik dat wel? Hier ligt voor ons als opleidingsinstituut een belangrijke taak. Wij hebben een lesprogramma opgezet waarbij we de studenten stap voor stap meenemen in het creatieve proces. We brengen ze in contact met kappers die al eerder een Coiffure Award op hun naam hebben gezet, waaronder ook oud-studenten. Je ziet dat ze hierdoor gaan inzien dat dit niveau ook voor hen bereikbaar is. Ze zien dat het fantastisch is om eens buiten hun eigen ‘comfort zone’ te stappen. En ervaren al snel een persoonlijke groei. En dat motiveert! Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon keihard werken en een beetje geluk hebben.”

 

Organisatie

Miranda: “We hebben maar liefst veertig deelnemers dit jaar. Deze studenten zullen allemaal vier foto’s inzenden met minimaal twee verschillende modellen. Dit alleen al is een behoorlijke logistieke operatie. We werken met verschillende fotografen. De student bedenkt zelf het concept. De student kan met zijn of haar creatief idee aansluiten bij de fotograaf naar wens. Voor ons als organisatie is het de eerste keer dat we dit op deze grote schaal organiseren. We werken met professionele fotografen, maar ook met jonge talenten die nog in hun opleiding zijn. Daarnaast worden de studenten ondersteund door een team van vaktechnische specialisten, niet alleen op het gebied van haar, maar ook voor visagie.”

 

Motivatie

Miranda: “Veel studenten dromen van deelname aan de Coiffure Award. Ze barsten vaak van de creativiteit, maar vinden het lastig om dit te vertalen naar een concept. Daarnaast vinden ze de stap om op ‘eigen houtje’ deel te nemen vaak te groot. Wij bieden op deze manier natuurlijk een unieke kans om onder begeleiding deel te nemen. Ze moeten het uiteindelijk zelf doen, maar dat extra duwtje in de rug is voor veel studenten toch wel prettig.“

 

 

Reis belangrijker dan resultaat

Miranda: “We hopen natuurlijk dat een aantal studenten zich zal nomineren, maar we realiseren ons heel goed dat de lat bijzonder hoog ligt. Daarom vinden we de reis misschien nog wel belangrijker dan de eindbestemming: jonge studenten in het kappersvak hun grenzen laten verleggen. Laten zien dat alles mogelijk is. Het stimuleren en verder ontwikkelen van hun creativiteit. Kortom, zoveel mogelijk bagage meegeven om uiteindelijk succesvol te worden in ons mooie vak, het kappersvak!”

 

Nieuwsoverzicht
Foto's uitreiking 2023