Interview Berni Ottjes: ?Vrouwen moeten mijn werk willen dragen?

25-06-2008

 

Een openhartig gesprek met de nieuwe Hairdresser of the Year

Het is een gekkenhuis bij Burny’s in Hulst. “De telefoon staat roodgloeiend”, vertelt Berni Ottjes een paar dagen na het winnen van de Award voor Hairdresser of the Year 2008. “Ze bellen allemaal voor een interview.” Berni Ottjes won op 18 mei jl. niet alleen voor de derde keer de meest prestigieuze kappersvakprijs van Nederland, hij komt nu ook in de Hall of Fame. En dat betekent dat hij niet meer mee mag doen aan de Coiffure Award. “Het is nu tijd voor andere kappers om door te stromen.”

Hoe kijk je op de Coiffure Award avond terug?
“Een avond vol spanning! Het niveau was hoog en dat je dan mag winnen, dat is super! Ik kijk terug op een geweldige avond met m’n hele team, vrienden en familie.”

Voor de derde keer ben je Hairdresser of the Year geworden. Voor je veertigste ben je dus member van de Hall of Fame. Hoe ervaar je dat?
“Haha, ja dat was altijd m’n motto dat ik dat zou halen. Je moet daar naar streven, vooral in mijn geval als je de titel al twee maal eerder hebt gewonnen. Het is natuurlijk super om op je 38e – volgens mij ben ik de jongste - tussen de andere topkappers van Nederland te staan in de Hall of Fame.”

Wat was het idee achter de winnende collectie?
“Het thema was de synergie tussen de kracht en de gevoeligheid van de vrouw. Ik wilde een duidelijk beeld laten zien dat krachtig is en zelfverzekerd, maar ook gevoelig en op en top vrouwelijk. That’s me! Dat is mijn handtekening. Mensen veranderen totaal als ze zich mooier en beter in hun vel voelen. Als je dat als kapper kunt bewerkstelligen, geeft dat grote voldoening!”

Hoe heb je die tegenstelling tussen de kracht en de gevoeligheid van de vrouw tot uiting gebracht in het totaalbeeld?
“Ik heb gebruik gemaakt van een divers en draagbaar kleurbeeld en ik heb voor structuur in het haar gekozen. Daarnaast is er diversiteit in de lengten, waardoor iedere vrouw zich in de looks kan herkennen. Kortom: vrouwelijkheid met een krachtige uitstraling! Ik vind het heel belangrijk dat vrouwen mijn werk willen dragen!”

Werk je bij een collectie altijd met dezelfde mensen samen?
“Hans de Vries heeft de twee winnende collecties geschoten, waar ik de titel mee heb gewonnen. Hij is degene die mijn visie kan vertalen naar een foto. Daarnaast heb ik met Hans Mooyer gewerkt, die mijn eerste Hairdresser of the Year (2004) serie heeft gefotografeerd en met Ivo Rikkert. Ze zijn alledrie erg goed op hun eigen manier. Visagist Pascalle Tesser heeft de laatste tijd al mijn shoots gedaan en voelt ook precies aan hoe ik het wil. Marco Marcus is mijn vaste stylist. De chemie die ik de laatste jaren heb met Marco, Pascalle en Hans is super en dat heeft ook geresulteerd in de winnende collecties.”

Waar kan je een fotoserie van Berni Ottjes aan herkennen? Wat is je ‘handelsmerk’?
“Op en top vrouwelijkheid, daar sta ik voor! Draagbaar, vrouwelijk, sexy en vertaalbaar naar m’n klanten en de consument. Dat is erg belangrijk!”

Bij de uitreiking sprak je over de druk om jezelf continu te willen verbeteren. Hoe ga je daar mee om?
“Het is een teaser voor me, jezelf dwingen om vooruit te denken en je tegelijkertijd te verdiepen in de consument. Wat zij graag zouden willen zien in een collectie, dat vul je aan met je eigen kracht in creativiteit. Daarnaast ben ik heel nuchter, maar wel scherp gefocust op wat er komen gaat en wat voor mij een nieuwe trend kan zijn.”

Hoe houd je het kappersvak fris? Waar haal jij je inspiratie vandaan?
“Het straatbeeld. De mensen om mij heen vormen mijn grootste inspiratiebron. Daarnaast de bladen en de catwalks around the world. Daarnaast reis ik heel veel en doe ik inspiratie op in de landen waar ik kom.”

Hoe ziet een gewone werkdag van jou eruit? Welke werkzaamheden besteed je uit en wat doe je zelf?
“De laatste tijd werk ik veel in binnen- en buitenland voor producties, workshops en shows. Die werkdagen kunnen lang en zwaar zijn, maar heerlijk om te doen. Daar werk ik vaak solo, maar in mijn salon werk ik met mijn team, dat mij natuurlijk assisteert om de klanten mooi te maken.”

Wat vind je de leuke kanten van het vak?
“De omgang met mijn klanten en het vele reizen voor mijn werk.”

Wat vind je de minder leuke kanten van het vak?
“Ik ben bevoorrecht dat ik me alleen met de artistieke kant van mijn vak bezig kan houden en dat ik dat met al mijn passie doe. Mijn partner Danny daarentegen doet de zakelijke kant en dat zou ik niet kunnen, dat zeg ik eerlijk. Hoe hij dat doet, daar heb ik erg veel respect en bewondering voor. Dus de zakelijke kant trekt me minder en dat vangt Danny goed op, top! Daarin vullen we elkaar prima aan. Zo kan ik me met een gerust hard creatief uitleven. Heerlijk!”

Waar heb je nu te weinig tijd voor, maar zou je je juist meer mee willen bezighouden?
“Ieder heeft z’n taak binnen ons bedrijf en we doen ieder waar we goed in zijn. Dus ik doe wat ik graag doe. Er zijn dus geen dingen waar ik meer tijd voor zou willen hebben.”

Als Hall of Fame lid mag je niet meer meedoen aan de Coiffure Award. Wat vind je hiervan?
“Het is nu tijd voor andere kappers om door te stromen. Ik heb het met volle overgave en passie gedaan, maar nu gaan er weer deuren open om andere opdrachten te doen.”

Zie je wel een andere rol voor jezelf weggelegd?
“Zeker! Ik ga mijn team zeker blijven coachen in deze richting. Het blijft belangrijk om ze te teasen en te ondersteunen in hun eigen creativiteit.”

Blijf je zelf ook nog haarmodecollecties maken?
“Ik blijf twee maal per jaar mijn collecties maken. Dat is belangrijk voor mezelf en mijn klanten en voor mijn visie op haar in de bladen.”

Ga je je meer internationaal oriënteren?
“Internationaal ben ik al bezig, ik ben bevoorrecht al aanvragen te hebben liggen om de komende tijd shows en Master Classes te geven in het buitenland. Mijn passie is kleur en coupe en ik hoop daar internationaal naam mee te gaan maken. Misschien een ‘International School for Hairdressing’? Who knows?”

Waar ga je je de komende tijd op richten?
“Op mijn nieuwe salon in Axel, Burny’s Hair & Spa, die negen maanden geleden open is gegaan. Dat is een nieuw concept en het loopt erg goed loopt. Bij de kerk waar Burny’s Axel Hair & Spa gevestigd is, wordt in 2009 een extra technische ruimte geopend voor het geven van uitgebreide educatieprogramma’s. Daarnaast ben ik bezig om mijn eigen cursusbrochure samen te stellen om Master Classes te gaan geven in het kleuren.”

 

Nieuwsoverzicht
Foto's uitreiking 2023