Verslag Coiffure Award 2008

21-05-2008

 

En de winnaar is   ?
Berni Ottjes Hairdresser of the Year 2008

Geen rode, maar een zwarte loper verwelkomde dit jaar de gasten van de Coiffure Award. Maar dat maakte het ontvangst zeker niet minder feestelijk. Integendeel; zanger Lou Prince zorgde voor een muzikale noot en een heel leger aan cameramensen en fotografen legde de entree van prachtig uitgedoste BN’ers, kappers en belangrijke mensen uit de kappersbranche vast. Kortom: voordat de uitreiking van de prestigieuze kappersvakprijzen was begonnen, zat de sfeer er in Hilversum al goed in. Coiffure doet verslag van een spannende en sfeervolle avond!

Styling in stijl
Het professionele make-upmerk Lookx bracht backstage frontstage met de styling corner in de ontvangstruimte van de Coiffure Award. Alle bezoekers konden hier hun gezicht bijpoederen of een andere kleur lippenstift uitproberen voor de grote spiegel. Want niet alleen het haar, ook de make-up moet op een galavond als dit er natuurlijk fantastisch uitzien! Daarna kon iedereen – net als bij de Oscars – bij een logobord op de foto gezet worden door een professionele fotograaf. Een fotograaf van Photoflyer liep rond in de foyer en in de zaal.
In de hal kon iedereen zijn of haar ingezonden beelden nog even terug zien in de ‘walk of fame’ en op de digitale schermen van Eyepho. In de zwart met wit gestylde foyer kon het publiek genieten van een welkomstdrankje van Jillz. De zingende serveersters en de dj wisten de gasten te entertainen voordat de spannende avond zou gaan beginnen.

Essential Looks
De eerste show van de avond was de Essential Looks presentatie van Schwarzkopf Professional. Het was een bondige versie van de daverende show, die kort geleden plaats vond in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam. Twee keer per jaar brengt Schwarzkopf Professional de Essential Looks om daarmee de trends te tonen voor de zomer of winter. De gepresenteerde zomerlijn van 2008 heet ‘Spirit’. De vier trendlijnen, East, School’s Out, New Romance en Brigade, gaven een mooie en draagbare vertaling van de catwalktrends uit Milaan, Parijs, New York en Londen. Het Schwarzkopf Academy team liet 24 modellen met perfect gekapte trendy kapsels de lange catwalk in het midden van de zaal betreden. De styling was in handen van Graziella Ferraro, die hair en fashion in een totaalbeeld goed wist neer te zetten.

Fashiontalent meets hair

Dat in de mode haar een steeds belangrijkere rol begint aan te nemen, kon modeontwerper Daryl van Wouw volmondig beamen. “Vroeger dacht ik alleen aan de kleding en helemaal niet aan het haar. Maar bij mijn eerste show had ik een probleem. De modellen moesten hun haar en make-up goed hebben. Ik heb toen de hulp ingeroepen van professionele haarstylisten. Haar, make-up en de kleding maken het plaatje compleet”, aldus van Wouw.
Voor het eerst in de geschiedenis van de Coiffure Award liet een modeontwerper zijn collectie zien tijdens het kappersevent. Ruim zes maanden per jaar zit van Wouw in China, om daar zijn collectie te maken en de beste stoffen te selecteren voor zijn kledingstukken. Gelukkig had hij nog een gaatje vrij in zijn drukke agenda om het publiek een preview van een nog nooit eerder getoonde collectie te showen. Zomerse ensembles in mooie jerseys, ruiten en T-shirts veranderden de modellen in ‘urban diva’s’. In een geheel eigen stijl maakte de band Shane Shu de show compleet met live muziek.

Haute Couture Mestour

Als Hairdresser of the Year 2007 mocht Ilham Mestour een eigen presentatie geven tijdens de Coiffure Award. Dat ze een zeer talentvolle winnaar was, bewees ze met een spectaculaire catwalkshow. Haute Couture was een cross-over van de elegante haute couture uit Parijs en de laatste trends. Mooie, elegante haarcreaties met invloeden uit de jaren veertig en vijftig passeerden de revue. Moderne accenten door het gebruik van stylingproducten en opsteekmogelijkheden lieten een divers beeld zien van wat deze jonge kapster kan. Het was een inspirerende show voor iedere aanwezige kapper. De styling en de make-up klopten volledig bij de stijl die zij neerzette. Sunny Jansen gaf een muzikale mix door zware soulful housebeats te mixen met Edith Piaf. Het concept en de productie is een concept van B en Geert Jan Renzen (bekend in bladenland) nam de styling op zich. In de finale van de show verschenen de modellen in vakken over de hele breedte van het podium als een tableau vivante. Na afloop kreeg Mestour een staande ovatie van het publiek. Ilham gaf nog aan dat ze zich ook zal gaan richten op een internationale carrière. “Een Coiffure Award winnen is het hoogst haalbare in Nederland. Daarna komt het buitenland”, aldus de kapster tegen Daphne Bunskoek. Wij blijven haar in de gaten houden!

De avond trapte af met een waanzinnig optreden van Zenga. Met vuur, vonken en trommels wist de act de spanning goed op te bouwen. Daphne Bunskoek was de presentatrice van de Coiffure Award 2008 en deed dat op charmante wijze. Na een grappige anekdote over haar ervaringen met ‘plakextensions’ en haar redding - de kapper - ging zij snel over op het programma van de avond: de uitreiking van de awards!

Blondtinten
“Sprookjesachtig”. En: “een verrassend en goed doordacht concept”. Zo typeerde de jury de winnende haarmodecollectie in de categorie Avant garde van Gisli Ari Hafsteinsson. De eigenaar van Bibob kreeg de eerste Award overhandigd door ontwerper Daryl van Wouw, die later op de avond een exclusieve kledinglijn aan het publiek presenteerde. Gisli Ari bedankte onder meer de grafisch ontwerper, die al vanaf de eerste dag bij het project betrokken was.
Het was presentatrice Daphne Bunskoek ook opgevallen dat de kapper uit Maastricht dit jaar bijzonder vaak genomineerd was in diverse categorieën, waaronder die voor de Pers Award (3e plaats) en Schwarzkopf Hair Color Technician of the Year Award (2e plaats). De winnaar in deze laatste ‘kleurcategorie’ was Marriët Gakes van B Academy in Amsterdam. De jury sprak lovend over de vernieuwende blondtinten, die ze in haar collectie had gebruikt.
Lisette Veldink van Solo in Alkmaar mocht de Newcomer of the Year Award in ontvangst nemen. Het ‘bekendste jurylid van Nederland’, Henkjan Smits, liet weten dat de vakjury onder de indruk was van “het prachtige totaalbeeld met zeer trendy haar”. Hij noemde daarnaast ook de “geweldige vrouwelijke uitstraling” en de mooie fotografie redenen om haar de prijs toe te kennen. En het was niet de enige Award, die de salon uit Noord-Holland mee naar huis kon nemen. Een uitzinnige Mark van Westerop kreeg de Pers Award uit handen van stervisagist Mari van der Ven. “Eindelijk, na twaalf jaar, mag ik een Coiffure Award in ontvangst nemen”, was zijn eerste, blije reactie. Hij bedankte daarna niet alleen zijn team, moeder en partner, maar ook vakgenoten als Rutger van der Heide, Andy Uffels en Hester Wernert voor de inspiratie. De jury was zeer te spreken over zijn “prikkelende totaalbeeld” en het editorial-gevoel dat de foto’s uitstraalden. Ook het duidelijke “fashion-aspect in de kapsels” viel in de smaak.
In de categorie Consumer Award streden maar liefst 24 kappers om het felbegeerde beeldje. Modejournalist Fiona Hering benadrukte nog eens hoe belangrijk het is dat haar, mode én visagie een geheel vormen dat de winnaar van deze prijs “het beste de look van nu” heeft laten zien. Consumenten konden hun stem uitbrengen via coiffureaward.nl, de Telegraaf, via de stemming op SBS6 en StyleToday. Uiteindelijk bleek het pittige, korte en blonde kapsel van Rixta de Groot favoriet. De hoogzwangere kapster noemde het “ongelooflijk” dat ze had gewonnen en nam de Award stralend in ontvangst.

Adrenaline
Naarmate de avond vorderde, nam ook de spanning onder de kappers toe. Want er waren nog heel wat belangrijke prijzen onder de genomineerden te verdelen. Na het voortreffelijke diner kwamen de vier verschillende Dames-categorieën aan bod, die door Hoofdredacteur Daniëlle Sant en Schwarzkopf Professional Event Manager Laura van de Graaf werden uitgereikt. Ook dit jaar was het niveau van de haarmodecollecties enorm hoog en bij sommige kappers was de spanning duidelijk van het gezicht af te lezen.
Een dolgelukkige Maikel Assink van Assink Coiffures Body en Beauty uit Hengelo nam de Award in de categorie Dames regio Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel in ontvangst. Van vreugde tilde hij zelfs Daphne Bunskoek op. “Ik ben hier echt superblij mee”, vertelde hij aan het publiek. Het was weliswaar niet de allereerste keer dat hij een Coiffure Award won, maar hij voelde de adrenaline net zo hard door zijn lijf gieren als toen.
De jury kende Laura Annala van B in Amerfoort de prijs toe in de Damescategorie in de regio Utrecht, Zuid-Holland en Gelderland vanwege “het mooie haar en de sterke looks”. Een gelukkige en ietwat nerveuze Glenn van Dijke – “ik sta hier te trillen op m’n benen”- nam de Award in de categorie Dames regio Noord-Holland en Gelderland in ontvangst. De jury was onder de indruk van “het prachtige haar met natuurlijke elementen en de sterke variatie in stijlen en texturen” van de eigenaar van Headquarters in Amsterdam. De laatste Award in de categorie Dames, dit keer voor de regio Noord-Brabant, Limburg en Zeeland, ging naar Berni Ottjes. “Dit jaar was het ontzettend spannend voor mij”, bekende hij aan het publiek. De eigenaar van Burny’s uit Hulst voelde een enorme druk om zich te blijven vernieuwen en maakte zijn vakgenoten een groot compliment over het hoge niveau van de inzendingen.
Een “stoer gevoel” en de “goede fotografie” noemde de jury doorslaggevend voor de toekenning van de Award voor Herenkapsels regio Noord aan Rob Eedelbloedt. Gisli
Ari Hafsteinsson mocht voor de tweede keer het podium betreden voor een Award voor Herenkapsels regio Zuid. De jury was lovend over de bijzondere fotografie en de goede modellen en styling. Dat was een groot compliment voor de kapper, die – net als voor zijn andere inzendingen - zelf achter de camera had gestaan.
Voor Mark van Westerop en het team van kapsalon Solo in Alkmaar was het feest compleet toen zij de derde prijs in ontvangst mochten nemen, de Team Award. “Als team zijn we gewoon ontzettend goed”, was de reactie van één van de dolgelukkige kappers op het podium.

En de winnaar is…
De uitreiking van de prijs der prijzen bleef spannend tot het allerlaatste moment. De Britse Hairdresser of the Year Angelo Seminara maakte de nieuwe Nederlandse Hairdresser of the Year bekend. Een zeer geëmotioneerde Berni Ottjes nam de Award in ontvangst. Zijn droom – in de Hall of Fame voor zijn veertigste – werd dan toch werkelijkheid. “Ongelooflijk”, noemde hij het zelf. “Ik heb altijd gedaan waar ik in geloofde. Heb vertrouwen in je eigen creativiteit”, sprak hij de andere kappers toe. De jury was zeer te spreken over “prachtige diversiteit in de kapsels. De verschillende technieken vormen een perfect geheel. De collectie is op een vrouwelijke en stijlvolle manier gefotografeerd”, aldus het juryrapport.

Alle winnaars van de Coiffure Award 2008:
Dames regio Noord-Brabant, Limburg en Zeeland: Berni Ottjes
Dames regio Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel: Maikel Assink
Dames regio Utrecht, Zuid-Holland en Gelderland: Laura Annala
Dames regio Noord-Holland en Flevoland: Glenn van Dijke
Heren Noord: Rob Eedelbloedt
Heren Zuid: Gisli Ari Hafsteinsson
Avant Garde: Gisli Ari Hafsteinsson
Pers Award: Mark van Westerop
Schwarzkopf Hair Color Technician of the Year: Mariët Gakes
Newcomer of the Year: Lisette Veldink
Team Award: Kapsalon Solo
Consumer Award: Rixta de Groot

Goodie bag
De organisatie van de Coiffure Award en de partners zorgen altijd goed voor de gasten. Dit jaar kreeg iedereen na afloop een goed gevulde goodie bag mee naar huis met producten van H2O, Osis van Schwarzkopf Professional, een uitnodiging voor een dag onbezorgd genieten in Sauna & Beauty Centrum Zwaluwhoeve, de nieuwe uitgave van LOOKS Magazine en het Balmain magazine. De kersverse Hairdresser of the Year Berni Ottjes mag zich verheugen op een heerlijke reis naar Brazilië van GoBest. Ook een gast uit het publiek won een reis naar Tunesië. En wie daarmee de vakantiekriebels had gekregen, kon het hart ophalen met de speciale kortingsbon van het reisbureau, die eveneens in de goodie bag zat.

De afterparty!
Na een spannende avond konden de aanwezigen helemaal los gaan op de afterparty in de foyer. De YMCA coverband They Want You! zorgde meteen voor de juiste feestsfeer en de band Showtime bracht het feest tot een einde met een reeks heerlijke disco classics. Zelfs nadat de laatste band klaar was, stonden er nog vele kappers op de dansvloer na te praten. We kunnen weer terugkijken op een gedenkwaardige avond met fantastische haarmodebeelden, mooie mensen, een geweldige branche en een zeer bijzonder evenement. Tot volgend jaar!!

 

Nieuwsoverzicht
Foto's uitreiking 2023