?Met gedreven mensen komt het resultaat vanzelf?

28-11-2007

 

Op dit moment zijn veel kappers druk bezig met de fotoshoots van hun inzendingen voor de Coiffure Award. Borrelend van creativiteit, een tikkeltje nerveus wellicht, maar in ieder geval vastbesloten om te winnen! Hoe doe je dat eigenlijk, winnen? Coiffure nam een kijkje achter de schermen bij Ilham Mestour. Zij won deze shoot – die exclusief is voor Coiffure – toen ze dit jaar Hairdresser of the Year werd.

Ilham heeft voor deze shoot drie modellen geboekt. Deze jonge meiden zijn ingeschreven bij gerenommeerde bureaus als Woman en IMG en zullen in de nabije toekomst zeker tot de internationale top gaan behoren.
Eerste model is Lucy. Ilham werkt met haarstukken, om meer volume te maken. Ze werkt met verschillende structuren en vormen. Het uitgangspunt van alles is het boetseren met haar. De eerste coupe is erg ‘gedaan’, een mooi gestyld kapsel. De make-up is heftig, wat visagiste Esther van Maanen normaal niet zo snel zou doen bij zulk big hair. Gewaagd, vindt ze, maar zeker met een prachtig resultaat.
Nadat Gilbèrt van Duivensteijn, fotograaf, de eerste foto’s heeft gemaakt, vormt Ilham het haar in een ander model, net even iets ruiger en met grafische lijnen.

Prachtige meid

Ondertussen werkt Esther aan de make-up van het tweede model. Amy is een prachtige meid van veertien jaar. Haar wenkbrauwen worden gebleekt, zodat ze op de foto helemaal niet meer te zien zijn. Vervolgens worden de ogen heel donker opgemaakt. Stylist Sjaak heeft voor haar een zwarte outfit, die heel goed past bij het zwarte haar. Ook haar coupe bevat grafische lijnen, die het een krachtig geheel geven. Na overleg wordt dit Gothic Beauty genoemd.
Gilbèrt zet de modellen neer, stelt het licht in en maakt telkens enkele foto’s. Met het hele team kijken ze direct op de laptop, om te zien of het beoogde beeld goed op de foto overkomt. Gilbèrt spreekt met een enorme passie over zijn fotografie: “Ik registreer niet wat ik voor de camera zie, maar leg een emotie vast”, zegt hij.
Na de eerste sessie neemt Amy opnieuw plaats in de kappersstoel, waar Ilham een nieuwe creatie maakt. Ditmaal geïnspireerd op Japanse invloeden, heel futuristisch, met een hoge pony. Niet erg draagbaar voor de consument, maar vol creativiteit en inspirerend voor de collega-kappers, hoopt Ilham.
Ondertussen heeft ze ook al een totaal andere coupe bij model Lucy gemaakt. Met onder andere zwarte wefts creëerde ze een schitterend kapsel met een strakke vorm, helemaal gepolijst en met een ongelofelijke glans. Very sophisticated!

Inspiratie
Derde model Leoni is gearriveerd en krijgt make-up. Daarna begint Ilham met het boetseren van het haar, om er een vorm en een lijn in te maken. Haar tweede kapsel zal, met een link naar het kapsel van Lucy, tevens uitgewerkt worden naar een futuristisch model.
Halverwege de middag komt Andy Uffels even de studio van B academy binnenlopen. Vol bewondering kijkt hij naar de resultaten op de laptop en naar de modellen die klaar zitten voor de volgende sessie. Ook visagiste Pascale Tesser en kleurspecialiste Marriet Gakes komen even een kijkje nemen. De sfeer binnen het B-team is dan ook prima.
Ilham heeft voor vandaag haar inspiratie gehaald uit de internationale modebladen Vogue en Numéro. Hierdoor wordt ze geprikkeld, krijgt ze echt zin om zelf aan het werk te gaan, vertelt ze. Ze werkt deze dag met een geweldig team van gedreven mensen in wie ze veel vertrouwen heeft. Zoals in stylist Sjaak, die met de zwarte kleding een stempel op de shoot drukt. De kleding moet natuurlijk in balans zijn met de coupes en dat is absoluut gelukt.

Topdag!
Ilham vindt het heerlijk om mensen te inspireren. Vandaag heeft zij drie assistenten, wat redelijk veel is. Maar ze vindt het heel waardevol om hen te laten meewerken aan de shoot. “Daar komt ook veel energie uit”, vindt ze. Ze hoopt dat ze leren om te durven veranderen, los te laten en om weer door te gaan. Ook Ilham begint soms een beetje onzeker aan zo’n dag, bekent ze, maar als het dan eenmaal loopt komt ze in een soort ‘flow’, en gaat het proces bijna als vanzelf.
“Als je werkt met zo’n topteam van mensen met passie dan ben je aan het eind van de dag wel moe, maar heb je wel het gevoel dat het echt leuk is geweest, een topdag! Het is heerlijk om te werken met gedreven mensen, dan komt het resultaat vanzelf”, aldus de Hairdresser of the Year 2007.

 

Nieuwsoverzicht
Foto's uitreiking 2023