Fotografen Coiffure Awards aan het woord

24-09-2007

 

Fotografie is een zeer belangrijk onderdeel voor de inzendingen van de Coiffure Awards. Maar waar kijkt een fotograaf naar als hij/zij het beeld fotografeert? Zijn er zaken waar hij rekening mee houdt? En hoe werk je samen met een fotograaf? Coiffure sprak met een aantal fotografen die dit jaar de fotografie verzorgden voor kappers van de Coiffure Award.

Gilbert Duivesteijn, fotograaf van de winnende beelden van Jeffrey Janssen:

Wat zijn de verschillen in fotografie tussen Coiffure Award-beelden en mode- en beautyfotografie voor bladen?

“Het gaat in beide gevallen om een modegevoel, dus dat verschilt niet zoveel. Wel moet je opletten dat het haar het belangrijkste onderdeel is, dat je uitgaat van het beeld van de haarstylist. Er moet ook een klik zijn tussen fotograaf en haarstylist. De haarstylist moet de fotograaf uitzoeken die bij hem past, die hem snapt.”

Waar let je op als fotograaf?

“Op alles. Technisch moet het vanzelfsprekend in orde zijn maar het beeld moet ook emotie overbrengen. Dat krijg je door een samenspel tussen fotograaf en model. Het model moet uitstralen wat fotograaf en haarstylist willen overbrengen. Dat een kwestie van het model goed aansturen. Een foto wordt gemaakt voor de lens en niet door de camera. De regie is belangrijker dan het fotograferen zelf.”

Waar moet een kapper rekening mee houden tijdens de het creëren van de beelden voor de Coiffure Award?
“Hij moet goed voorbereid zijn, een goed concept en een goed team hebben. Het totaal moet kloppen.”

Hoe vaak zijn jouw beelden al genomineerd?
“Dit is het eerste jaar dat ik meedeed en ik had zes nominaties.”

Hoe houd je de stijlen van de kappers in ere?
“Door de keuze van de haarstylist voor die specifieke fotograaf, is het altijd het beeld van de haarstylist. Die moet daar dus ook op letten; dat hij zich goed voelt bij het beeld dat een fotograaf kan neerzetten.”

Ivo Rikkert, fotograaf van de winnende beelden van Marleen Bosman:

Wat zijn de verschillen in fotografie tussen Coiffure Award-beelden en mode- en beautyfotografie voor bladen?
“Voor de Coiffure Award mag het wel iets extremer. Veel kappers denken dat het commercieel moet zijn; ze kijken naar wat er vorig jaar heeft gewonnen en gaan uit van wat de jury zal vinden. Ik denk dat je vooral dicht bij jezelf moet blijven.”

Waar let je op als fotograaf?
“Op alles. Ik sta ook bij de visagie en denk mee over de kleding. Van te voren maken we samen een mood board, als kader van waaruit we werken. Dat geeft de sfeer aan die we willen hebben. Als dan het kapsel niet goed zit, dan let ik daar op. We doen het echt samen.”

Waar moet een kapper rekening mee houden tijdens de het creëren van de beelden voor de Coiffure Award?
“Hij moet vooral niet twijfelen of hij wel goed genoeg is. Het zijn immers heel wisselende beelden die winnen. Dus de jury moet je vergeten. Sommige kappers zijn goed in strakke kapsels maar denken dat het vooral krullen en toupages zijn die winnen. Maar strak haar kan ook winnen als je een goed beeld hebt. Daar wil ik ze wel van overtuigen. En verder moeten ze weg van het 3D-beeld in de salon. Het model hoeft er niet mee over straat.”

Hoe vaak zijn jouw beelden al genomineerd?
“Dat weet ik niet precies. De laatste twee jaar zit ik wel rond de 30 tot 33 nominaties.”

Hoe houd je de stijlen van de kappers in ere?

“Iedereen die je tegen komt is anders en ik benader iedereen ook persoonlijk. Dat keert vanzelf terug in de fotografie.”

 

Nieuwsoverzicht
Foto's uitreiking 2023