Stylingtips van Addy van den Krommenacker

24-09-2007

 

Mariëlle Bastiaansen en Laura van de Graaf van Schwarzkopf waren voor het Coiffure Award-gala allebei gekleed door Addy van den Krommenacker. Coiffure vroeg de bekende couturier naar de geheimen van een goede styling, zowel voor feesten, gala’s en andere events als voor de inzendingen voor de Coiffure Award.

Waar let je op als je mensen kleedt voor een gala?
“Het is belangrijk om te weten om welk gala het gaat en om je daarin proberen in te leven. Ik weet natuurlijk veel van gala’s, feesten en premières, dus ik kan er een beeld bij bedenken. Verder moet je weten wie de gastheer of -vrouw is. Bij het ene feest kun je uitpakken met sleep en allerlei toeters en bellen terwijl bij het andere gala een lange jurk al erg gekleed is. Maar daarnaast is het belangrijk dat mensen zich zelf happy voelen in wat ze dragen. Voor de Coiffure Award keek ik naar de sfeer – rode loper, Studio 21, een diner, daar mag je prima bij uitpakken. Zeker als je weet dat iemand op het podium over een lange catwalk moet lopen, kun je best veel stof gebruiken. De Coiffure Award is ook een trendy gala. Kappers zijn sowieso bezig met styling en met looks. Je ziet er dus een mix aan stijlen, van mini tot sleep.”

Heb je een tip voor bezoekers van het Coiffure Award-gala?
“Probeer niet te bescheiden te zijn. Je hoort mensen vaak achteraf zeggen dat als ze het van te voren hadden geweten, ze dit of dat – iets wat altijd maar achterin de kast hangt – ook wel aan hadden kunnen doen. Gewoon aantrekken. Echt overdressed kun je niet zijn, zeker niet bij het Coiffure Award-gala. Het blijft dan vaak een kwestie van smaak. Alleen een spijkerbroek, die moet je echt thuislaten.”

Wat vond je van de styling bij de Coiffure Award-beelden van dit jaar?
“Heel interessant. Je ziet dat styling heel belangrijk is geworden voor de kapper. Het krijgt veel meer aandacht dan vroeger.”

Waar moet een kapper rekening mee houden bij de het creëren van de beelden voor de Coiffure Award?
“Met wat de stijl van het kapsel is en wat hij wil uitdragen met het kapsel. Als je bijvoorbeeld kiest voor een rough jaren ’80 punk-look, dan pas je de styling daarop aan. Wil je glamour uit de jaren ’30 en ’40, dan kom je toch in de waves terecht. Ik heb wel eens met kappers gewerkt met wie ik nog niet zoveel ervaring had. Die dachten dan ‘oh, we werken met Addy van den Krommenacker, dan kunnen we ons helemaal uitleven’. En dan ging ik even weg om vervolgens een prachtig kapsel aan te treffen dat totaal niet bij de kleding paste. Bij de Coiffure Award is het dus andersom: de styling moet het kapsel versterken. Belangrijk is daarbij dat de fotograaf het beeld heel sterk neerzet.”

Krijgt mode genoeg aandacht in het totaalplaatje?
“Alles is natuurlijk met elkaar verbonden. Als het echt om het kapsel gaat, zoals bij de Coiffure Award, dan is de styling ondersteunend maar zeker geen ondergeschoven kindje. Soms zie je wel eens een verkeerde look, styling die niet in het totaalplaatje past. Dat is geen kwestie van smaak. Een goed gestylde foto kan mijn stijl of mijn look niet zijn, maar ik kan wel zien of het klopt. Dat is een kwestie van breed kijken.”

Addy’s vuistregels voor styling
1. Zoek van te voren verschillende mogelijkheden uit
2. Kijk goed naar het model, de persoon moet kloppen in wat je wilt uitstralen
3. Maak proeffoto’s
4. En kijk! Ga niet filosoferen maar gebruik je ogen: klopt het plaatje? De context? De sfeer? Staat alles in het teken van wat de foto moet uitdrukken?

 

Nieuwsoverzicht
Foto's uitreiking 2023