Interview met eventmanager Laura van de Graaf

17-07-2020

 

“HET IS ZOVEEL MEER DAN HET UITREIKEN VAN AWARDS. JE VIERT HET VAK MET ELKAAR”

 

Misschien niet helemaal onverwacht, maar wel teleurstellend: het verschuiven van het Coiffure Award gala naar 2021. VOOR HET EERST IN 29 JAAR GAAT HET EVENT NIET DOOR EN DAT WAS EEN LASTIGE BESLISSING VOOR DE ORGANISATIE. “De gezondheid van de gasten is voor ons het allerbelangrijkste”, blikt Laura van de Graaf terug. Aan Coiffure legt ze uit waarom uitstellen de beste optie was.

 

Half juni is bekendgemaakt dat het Coiffure Award gala is uitgesteld tot 2021. Hoe is deze beslissing tot stand gekomen?
“In februari, toen we de nominatieronde in Londen hadden, was het virus nog ver weg. Twee weken later - bij de voorbereidingen voor de genomineerdenavond - was het al een heel ander verhaal. We hadden gelukkig goede voorzorgsmaatregelen getroffen, zodat het gewoon door kon gaan. In de weken erop ging Nederland helemaal op slot. Alle grote events werden verboden, alle musea en theaters gingen dicht. We hebben het eerst over verplaatsing naar juni 2020 gehad, maar het werd september. Dat leek ons veiliger, we hadden de hoop dat we het virus in Nederland dan onder controle zouden hebben. Maar dat is helaas niet het geval. Voor ons is de gezondheid van de genomineerden, de gasten en de medewerkers het allerbelangrijkst. We willen geen enkel risico nemen. De omstandigheden dwingen ons om pas op de plaats te maken.”

 

Heeft de onzekerheid over de voorwaarden - waaronder je vanaf september wellicht weer een event kunt organiseren - ook meegespeeld?
“Ja, dat zeker. Het was - toen we de beslissing half juni namen - nog steeds onduidelijk of grote events vanaf september weer mochten doorgaan, en onder welke omstandigheden. Theaters mogen nu nog alleen voorstellingen doen voor een zeer beperkt publiek en met de anderhalvemeternorm. Veel grote events waren al verschoven naar 2021: het Songfestival, het EK Voetbal. Albert Verlinde heeft alle theatervoorstellingen tot maart 2021 afgelast. Wat ook meespeelt, is dat we recht willen doen aan het event. Voor de genomineerden is het gala een belangrijk moment in hun carrière, je wilt ze de mogelijkheid geven om te shinen. Maar het is zoveel meer dan alleen een uitreiking van awards. Het is een belangrijke plek om mensen te ontmoeten, een connectie met elkaar te maken, samen het kappersvak te vieren.”

 

Is er ook aan een digitale editie gedacht?

“Het is zeker één van de scenario’s geweest, die we serieus onderzocht hebben. Het heeft niet onze eerste voorkeur, omdat we het samenzijn met de hele branche ontzettend belangrijk vinden. We hopen dat het volgend jaar in april weer veilig is om een groot event te organiseren. Mocht het niet zo zijn, dan is een uitreiking zonder publiek één van onze laatste opties.”

 

Wat zijn de consequenties voor de genomineerden?

“Die kunnen wat langer genieten van hun nominatie, die blijft gewoon staan. Dat betekent ook dat de winnaars van vorig jaar hun titel wat langer kunnen behouden. Arjan Bevers is dus nog steeds Hairdresser of the Year. De mogelijkheden om te stemmen voor de Consumer Award en de ANKO Ondernemers Award zullen worden verlengd. Verder gaan we een campagne op social media starten om het vuurtje van de Coiffure Award brandend te houden.”

 

Hoe kijk je terug op de beslissing? Ben je opgelucht dat er een knoop is doorgehakt?
“Ik vind het heel erg, ik had er ontzettend veel zin in. Voor het eerst in 29 jaar gaat het gala niet door, dat is echt wel bijzonder. Maar ik ben een positief mens, ik probeer ook de goede kanten te zien. Iedereen is ontzettend begripvol, ik zie een enorme saamhorigheid in de branche. Onze relatie met de partners en leveranciers is ontzettend goed, iedereen wil meedenken. Ik kijk ontzettend uit naar april 2021. En daarna gaan we full speed ahead naar de jubileumeditie van 2022. De Coiffure Award bestaat dan 30 jaar: daar gaan we iets heel speciaals van maken.”

 

 

Wie: Laura van de Graaf
Leeftijd: 56 jaar
Functie: eventmanager Schwarzkopf Professional
Typisch Laura: “Positief ingesteld, gedreven en benaderbaar.”
Werkt graag in de hairbizz: “Omdat het een heel dynamische branche is, met open en creatieve mensen. Door de ervaringen die je met elkaar deelt, is het contact heel persoonlijk.”
Onmisbaar beautyproduct: “De Osis Session Hairspray, de sterkste haarspray uit de range, en iedere dag de zonnebrand met een tintje van Lancaster: de Infinite Face Bronzer.”
Favoriet(e) stad en land: “Ik vind Londen echt een ontzettend leuke stad. Het bruist, heeft goede restaurants, chique wijken, prachtige winkels en warenhuizen. Het is echt een wereldstad met een mooie diversiteit aan mensen. Als land zeg ik Nederland. Privé en door mijn werk ben ik op zoveel prachtige plekken geweest. Misschien omdat ik zoveel gezien heb, ben ik ons land nog meer gaan waarderen. Er wordt hier soms wat af gemopperd, maar de dingen zijn hier zò goed geregeld. We mogen daar best wel wat trotser op zijn.”
Wat mensen misschien niet van mij verwachten: “Ik hou van mooie dingen, en kan daar ook ontzettend van genieten, maar ik heb luxe eigenlijk niet nodig. Levensgeluk zit ’m in de omgang met de mensen om je heen. In de aandacht voor elkaar.” In mijn vrije tijd: “Ben ik official in de internationale paardensport, een soort scheidsrechter bij springwedstrijden. Ik zorg dat alles goed verloopt, leid de competitie in goede banen. En ik tennis graag met vriendinnen hier uit het dorp.”
Memorabel moment in bijna 30 jaar Coiffure Award: “De jubileumshow die alle toenmalige Hall of Fame leden gaven, die vond ik heel indrukwekkend. En ook het moment dat ik de ANKO Achievement Award ontving, dat zal ik nooit vergeten.”

 

 

Nieuwsoverzicht
Foto's uitreiking 2023