Interview topstylist & kleurspecialist Fabian van der Steen

07-02-2020

 

 “ALS ‘LAATKOMERTJE’ HAAL IK NU BEHOORLIJK WAT IN” 

 

Vijf jaar geleden verliet de 28-jarige Fabian van der Steen de Nederlandse Kappersakademie met een diploma én een droom op zak. HIJ WILDE BINNEN TIEN JAAR EEN EIGEN ZAAK OPENEN. DAT, EN NOG VEEL MEER, IS NU AL GELUKT. Zo won de Rotterdammer vorig jaar in mei de tweede prijs tijdens de Coiffure Award in de categorie Heren regio Noord, opende in augustus een kapsalon in Rotterdam en in het najaar sleepte hij een nominatie binnen voor de International Hairdressing Awards, waarvan in februari de prijsuitreiking in Madrid is. “Als ‘laatkomertje’ haal ik nu behoorlijk wat in.” 

 

BEVESTIGING

2019 was kortgezegd een heel goed jaar voor Fabian. “Ik nam voor de eerste keer deel aan de Coiffure Award en hoopte op een prijs. Ik was erg tevreden met de foto’s, maar het blijft toch een kwestie van smaak. Ik had natuurlijk geen idee of mijn stijl - veel kleur en af en toe een permanentje - zou aanslaan.” Dat is dan ook gelijk wat de award voor Fabian heeft betekend: bevestiging. “Het winnen van de tweede prijs gaf me een duw in de goede richting. Ik was namelijk nog op zoek naar mijn eigen stijl, maar dit gaf de bevestiging dat ik goed bezig was. Nu wil ik die lijn doorzetten. Ik weet dat ik op mezelf kan vertrouwen, dat ik mijn eigen visie mag hebben en dat die ook gewoon heel tof is.” Zijn deelname aan de Coiffure Award in 2020 was geen vanzelfsprekendheid. “Ik heb het de afgelopen maanden zo druk gehad, dat ik twijfelde om mee te doen. Op een gegeven moment had ik toch een idee in mijn hoofd en toen begon het weer te kriebelen. Beetje lastminute allemaal”, legt Fabian uit. “Maar mijn doel is om wederom in de top 3 te eindigen.” 

 

SEVENTIES

Veel over zijn inzending wil hij uiteraard nog niet kwijt, maar ook in 2020 zoekt hij de grens van mannelijkheid en perfectie weer op. “Ik haal inspiratie uit muziek, ben een echte beelddenker. Ook inspireert het heelal me. Ik hou van kleuren en permanenten; het kan allemaal weer.” In 2020 gaat het strakke er volgens Fabian wat uit. Mannen willen wat anders. Het mag langer en rommeliger. Beetje richting de seventies. “Daarom ga ik ook op zoek naar beweging in het haar, niet meer naar het gepolijste. En ja, ook een permanentje mag. Wat betreft het kleuren bij mannen weet ik het nog niet zo goed. Ik vind het wel heel tof, maar ik denk dat het komend jaar vooral bij subtiele highlights blijft.” 

 

KRITIEK 

Hoewel Fabian zelf nog jong is, heeft hij nog een aantal goede tips voor aankomend talent. “Blijf openstaan voor kritiek. Sluit je dus niet af voor anderen. Zie kritiek als iets dat je verder kan helpen. Doe verder veel ervaring op meerdere plekken op. Je leert bij iedereen andere dingen en neemt in je carrière die zaken mee die het beste bij je passen.” 

 

CREATIEF BEN IK ALTIJD GEWEEST, MAAR DAN MET TEKENEN EN KLEUREN OP PAPIER. DAT HEB IK NUINGERUILD VOOR KLEUREN MET HAAR.” 

 

Naam: Naam: Fabian van der Steen Leeftijd: 28 jaar Salon: Is samen met Hairdresser of the Year 2018 Bianca van Zwieten eigenaar van kapsalon Hairmash in Rotterdam. Ambitie: “Ik wil me verder ontwikkelen op het gebied van fotoshoots, fashionstyling en trainingen. Ook wil ik me verdiepen in de vergroening van producten; de achtergrond en technische details leren kennen. Dat lijkt me erg interessant.” Nice to know: Fabian volgde de hbo-opleiding Toerisme en Vrije Tijd, maar kwam erachter dat hij daar niet gelukkig van werd. Tijdens een periode in het buitenland leerde hij het kappersvak kennen. Fabian besloot terug te gaan naar Nederland en een kappersopleiding te volgen. “Creatief ben ik altijd geweest, maar dan met tekenen en kleuren op papier. Dat heb ik nu ingeruild voor kleuren met haar.” Nieuwe naam: Na ruim een half jaar de naam Hairmash op de gevel te hebben gehad, hebben Bianca en Fabian besloten de naam van hun salon te veranderen in Androgyn. Vanaf februari gaan de twee namelijk over naar het concept van Joffrey Conings en Joeri Rouffa. “We werken al veel met ze samen. Voor ons voelt het logisch om op deze voet met elkaar verder te gaan.” Het opzetten van een Academy is onderdeel van de plannen. 

 

Nieuwsoverzicht
Foto's uitreiking 2023