Young Talent Kim van Hooft over haar succes

11-01-2020

 

“DE COIFFURE AWARD HEEFT ME EEN ENORME 

BOOST GEGEVEN” 

De 21-jarige Kim van Hooft zou afgelopen voorjaar eigenlijk haar werkgeefster Marijke Paradiek assisteren bij de voorbereidingen voor de Coiffure Award-inzendingen. AL SNEL BESLOOT ZE ZELF MEE TE WILLEN DOEN. De Limburgse werd genomineerd en ging met de Young Talent Coiffure Award naar huis. “Totaal onverwachts, maar ik ben er echt supertrots op.” 

 

De jury was lovend over haar werk: “Een trendy en jong fashionstatement. Vorm en textuur van de coupe liggen dicht tegen perfectie aan. Het kleurgebruik maakt het geheel echt af. Een serie met een belofte voor
de toekomst.” Met deze niet mis te verstane woorden werd Kim het podium opgeroepen. “Na afloop had ik geen idee wat ik daar had gezegd. Er kwam ineens zoveel over me heen”, legt de juniorstylist van kapsalon Hair & Beauty MP in Roermond uit. “Ik had natuurlijk niets voorbereid, geen speech of wat dan ook. Achteraf misschien maar goed dat de prijs zo onverwachts naar mij ging, anders had ik me voor zo’n moment vast heel druk zitten maken.” 

 

DRAAGBAAR 

Kim deed haar inspiratie voor haar collectie op door veel online te zoeken, in boeken te kijken, maar ook door haar werk in de salon. Als BBL- student wilde ze creaties maken die draagbaar, maar uiteraard wel Coiffure Award-waardig zijn. “Ik vind avant-garde heel gaaf, maar mijn werk is softer, cleaner en draagbaarder.” Hoewel Kim dus eigenlijk Marijke zou assisteren, stond haar leidinggevende helemaal achter haar toen ze besloot zelf mee te willen doen aan de wedstrijd. “Ze bood me volledig de kans en heeft me heel goed begeleid. Het idee voor de collectie kwam van mij, maar Marijke heeft me bijvoorbeeld geholpen bij de fotoshoot. Daar heeft zij natuurlijk al zoveel ervaring in, dat is heel prettig werken.” Nu de award alweer een half jaar in Roermond staat, merkt Kim dat het winnen van de prijs nog altijd positieve gevolgen heeft. “Het maakt nogal verschil of mensen horen of ze door een BBL’er worden geknipt of door een Coiffure Award-winnares. Klanten hebben daardoor snel vertrouwen in me. Ook mensen die ik al jaren niet meer heb gesproken, spreken me aan. En ik mocht natuurlijk bij de winnaarslunch aanschuiven. Het was een hele eer voor mij om bij al deze mensen aan tafel te zitten. Het winnen van de prijs heeft me al met al een enorme boost gegeven. Ik ben echt heel dankbaar.” 

 

RELAXTER 

Of Kim komende editie weer meedingt naar de prijzen? “Ik hoop het wel. Ik ga er sowieso mijn best voor doen, maar zo’n tweede keer geeft ook wel een bepaalde druk. Vanuit het niets won ik een Coiffure Award. Dat is natuurlijk best bizar. Wel weet ik nu natuurlijk hoe alles werkt en daardoor stap ik er straks misschien juist ook wel relaxter in. Ik heb afgelopen jaar veel geleerd over kledingkeuzes maken en hoe ik mijn werk het beste op beeld moet laten zetten. Allemaal nieuwe facetten waar ik mee te maken kreeg en wat ik ontzettend leuk vind.” Kim is naar eigen zeggen verder weinig veranderd. “Ik vind het soms nog steeds onwerkelijk dat ik heb gewonnen. Wat dat betreft ben ik denk ik wel eens te bescheiden. Aan de andere kant sta ik wel steviger in mijn schoenen dan een jaar geleden. In de salon durf ik Marijke bijvoorbeeld aan te spreken als ik een ander
idee over iets heb. Samen kom je natuurlijk ook gewoon verder.” 

 

NIET BANG ZIJN 

Tips voor jonge talenten die mee willen strijden voor een podiumplaats in april volgend jaar heeft Kim zeker. “Je moet niet bang zijn om fouten te maken en je creativiteit de vrije loop laten. Doe het gewoon, ga ervoor!” 

 

Naam: Kim van Hooft Leeftijd: 21 jaar Werk: Kim werkt nu 3,5 jaar bij kapsalon Hair & Beauty MP in Roermond. In augustus rondde ze haar BBL- opleiding af. Kim werkt 38 uur per week. Ze kleurt, knipt, stylet, föhnt, zet extensions
en houdt ervan om metamorfoses te realiseren. Ambitie: “Ik wil hier nog graag blijven werken en vaker meedoen aan de Coiffure Award. Het smaakt naar meer. Daarnaast biedt Marijke Paradiek mij veel mogelijkheden. Zo mag ik haar inmiddels assisteren bij trainingen. Daarin wil ik ook graag verder groeien.” 

 

Nieuwsoverzicht
Foto's uitreiking 2023