COIFFURE AWARD COUNTDOWN 2018: Interview met Mark van Westerop

11-04-2018

 

 “IK BEN NOG BETER GAAN NADENKEN OVER MIJN VISIE ALS HAARSTYLIST”

Voor Mark van Westerop, HAIRDRESSER OF THE YEAR 2017, was het een bijzonder jaar. Hij vond zijn passie en liefde voor haar terug en genoot  met volle teugen van zijn titel. Met Coiffure blikt hij vooruit op zijn show tijdens de awardceremonie en vertelt hij over op zijn nieuwe inzending voor 2018. “Ik neem best risico's. Of dat de smaak van de jury is, moeten wij afwachten.”
 
“Het was een heel bijzonder jaar. Net als de eerste keer dat ik de titel won, is het zo speciaal om met verschillende awards naar huis te mogen gaan en dat je werk en passie wordt bekroond. Dit jaar heb ik er wel veel meer van kunnen genieten, omdat ik wist wat er allemaal op me af ging komen. Zo kon ik het beter managen. Normaal wil ik vooruit kijken en niet achteruit, maar ik vond de samenwerking met hoofdredactrice Marian en chef-redacteur Anouk voor de december issue van Coiffure erg bijzonder. Ik heb zoveel gedachten en ik kon dit als guest editor in het magazine mooi tot uiting brengen. Hoogtepunt dit jaar vind ik toch het portret dat gemaakt is voor Coiffure TV. Ik wilde voorheen altijd dat mijn werk voor zich sprak, en was erg gesloten over de persoon Mark van Westerop. Nu ben ik erg trots dat Marian me over heeft weten te halen en dat mijn verhaal - over de weg die ik heb moeten afleggen als hairstylist en als persoon – zo mooi in beeld is gebracht.
 
De Coiffure Award heeft me veel gebracht. Ik heb een groter bereik gekregen om mijn visie op het gebied van haar te delen, zowel op nationaal als op internationaal niveau. Bestaande samenwerkingen zijn op een nog mooiere manier verder gegroeid en er zijn nieuwe bij gekomen die me unieke, nieuwe ervaringen hebben gegeven. Ik ben nog beter gaan nadenken over mijn visie als haarstylist. Waar sta ik voor, wie ben ik, en wat wil ik uitstralen?
 
Natuurlijk doe ik dit jaar weer mee aan de Coiffure Award. Hoe ik mijn kansen inschat? Het is een competitie die over haar gaat en het laten zien van jouw visie als haarstylist. Die heeft zoveel aspecten, het gaat om je persoonlijke smaak. Ik wil mezelf blijven ontwikkelen en verrassen, en niet vervallen in dingen die ik eerder heb gedaan. Wel is het zo dat ik na al die jaren een eigen handschrift heb ontwikkeld. Dat pas je elke keer aan en ga je verder finetunen. Ik neem hier risico’s in. Of dat de smaak van de jury is, moeten we afwachten. Waar het mij om gaat, is dat ik laat zien waar ik op dit moment voor sta en wat ik wil uitstralen naar buiten. Natuurlijk hoop ik op een goede uitslag, want ik zou graag in de ‘Hall of Fame’ willen eindigen. Maar als ik kijk naar mijn team, dat ook echt prachtig werk heeft afgeleverd: daar zit heel veel potentie tussen. 
So time will tell.
 
‘The Hairdresser of the Year show’ is voor mij de mooiste bekroning van het afgelopen jaar. Het geeft me de gelegenheid om live mijn visie te delen met collega-kappers. Alle elementen komen bij elkaar en vertellen een verhaal wat mij als persoon en als haarstylist bezig houdt. Na het winnen van de titel in 2014 kwam ik in een ware rollercoaster terecht. Dat zoveel mensen iets van je willen, het actief zijn in verschillende disciplines - met andere verantwoordelijkheden, manieren van werken en communiceren - dat heb ik toen in mijn show verwerkt. Nu zijn we drie jaar verder en ook vele ervaringen rijker. Het blijft moeilijk om een balans te vinden tussen werk en privé op dit niveau. Het blijft een schaakspel dat regels kent, maar dat je telkens weer verrast. Net als in het echte leven. We zijn in november begonnen met de voorbereidingen en nu zie je een show van een wit vel ontpoppen naar een verhaal. Het zijn 8 a 10 minuten die maanden aan voorbereiding kosten. Hoe dit er in mijn  creatieve brein uitziet en hoe ik dit vorm zal geven, moeten jullie nog even afwachten. Dat het bijzonder wordt, staat bovenaan.”
 
 

 

Nieuwsoverzicht
Foto's uitreiking 2023