COIFFURE AWARD COUNTDOWN 2018: Interview met Martijn Abers, Nederlandse Kappersakademie

02-03-2018

 

HET IS EEN ENORME BOOST VOOR JE CARRIÈRE
Meer dan 1000 studenten volgen jaarlijks een opleiding aan de Nederlandse Kappersakademie. Directeur Martijn Abers ziet het belang van wedstrijdwerk in zijn opleiding. Hij vindt het dan ook leuk om zijn leerlingen warm te laten lopen voor de Young Talent-award en is een partnership met het event aangegaan. “We willen aan jonge mensen laten zien dat het leuk, fantastisch en haalbaar is om aan de Coiffure Award mee te doen.”
 
Waarom wil de Kappersakademie de categorie Young Talent van de Coiffure Award steunen?
“Wij hebben met de Nederlandse Kappersakademie vijf vestigingen in het land en leiden in twee jaar leerlingen op tot allround kapper. Wij vinden wedstrijdwerk een belangrijk element, want dit is de beste manier om jezelf als kapper te etaleren en te laten zien wat je kan. Je kan op deze manier laten zien wat je capaciteiten zijn. Eigenlijk hebben we hier op de opleiding altijd al aandacht aan besteed met interne wedstrijden. Aan het einde van de opleiding is er een mode-opdracht, die uitgevoerd wordt in de Maassilo in Rotterdam. Dat resulteert er in dat studenten, met name oud-studenten, enthousiast worden over wedstrijdwerk. Veel van hen doen na de opleiding ook mee aan de Coiffure Award. Ze worden genomineerd en winnen. We zien het al een aantal jaar gebeuren. Daarom willen wij aan jonge mensen laten zien dat het leuk, fantastisch en haalbaar is om mee te doen. Vaak denken ze: ‘Kan ik dat wel? Is het niet te hoog gegrepen?’ Wij willen ze enthousiast maken.”
 
Op wat voor manier gaan jullie de Coiffure Award onderdeel maken van de opleiding?
“In ieder geval door een partnerschap aan te gaan met de Coiffure Award. We willen laten zien dat we daar samen aan meewerken en voorlichting geven tijdens de opleiding. We willen het begrip Coiffure Award bekend maken bij studenten, door middel van informatievoorzieningen zoals Facebook en de website. In een volgend stadium zullen we met onze niveau 4 MBO opleiding meedoen aan de wedstrijd. We faciliteren dit hele traject. Van fotograaf tot en met de begeleiding, zoals hoe je tot een creatie komt. Natuurlijk moet de student het zelf doen. Maar omdat we met meer studenten een inzending doen, kunnen we kosten besparen door bijvoorbeeld met één fotograaf te werken.” 
 
Waarom zou je jong talent aanraden om mee te doen aan de Coiffure Award?
“Het is een enorme boost voor je carrière. Een bijkomend effect hiervan is dat je in een netwerk komt van mensen die daarbij betrokken zijn, toonaangevende kappers. Kortom: je verbreedt je netwerk enorm.”
 
Wat voor tips zou je de toekomstige kandidaten geven?
“Haal alles eruit. Je hebt vaak mensen die zich nomineren, waar je later weinig van terug hoort. Probeer maximale pr te zoeken, door op elke manier jouw foto’s onder de aandacht te brengen. Dit is een tijdperk waarin online heel erg speelt, focus je hierop. Daarnaast denk ik dat er maar weinig mensen zijn die meteen bij de eerste deelname gewonnen hebben. Geef dus niet op als het de eerste keer niet direct lukt. De aanhouder wint. Je moet elke keer leren, dus ben je niet genomineerd? Ga uitzoeken waarom bekende kappers, die veel succes hebben gehad en meerdere keren een Coiffure Award hebben gewonnen, wel slaagden. Lukte het de eerste keer niet, ga dan voor ronde twee.”
 

 

Nieuwsoverzicht
Foto's uitreiking 2023